Zeytin Hasadı Ne Zaman Yapılır ?
Zeytin gerek meyve olarak gerekse elde edilen zeytin yağı ile Türk mutfaklarında olmazsa olmaz ürünlerden biridir. Bu yönüyle sıklıkla her yemekte kullanır ya da kahvaltı sofralarında yer alır. Zeytinlerin kalitesinin belirlenmesinde en önemli etkenlerden biri olan zeytin hasadı, toplanma biçimi ve zamanı açısından zeytinin yapısında birçok farklılığa neden olur. Alışık olduğumuz şekliyle zeytinin yeşil olması ya da siyah olması bu hasat zamanlarına göre farklılaşır.
Peki zeytin hasadı ne zaman yapılır? Zeytin hasadı yapılırken hangi noktalara dikkat edilmelidir? Yazı içinde bu noktalar açıklanacaktır.
Zeytin Hasadı Ne Zaman Yapılır?
Zeytinin hasat zamanı yetiştirildiği bölgeye göre farklılık gösterir. Bu zaman belirlenirken zeytinin çekirdeğinin yağ tutmaya başladığı dönem öncelik olarak alınır. Genellikle bu dönem Ekim ya da Kasım aylarına denk gelmektedir. Yeşil zeytin olarak toplanması gerektiğinde bu hasat döneminden bir önceki dönemde toplama yapılabilir. Hasat zamanı geçtiğinde ise zeytin daha fazla yağ toplamayacak aksine sertleşerek kuru bir görünüme dönüşecektir. Bu da asit oranının artmasına ve tadının asitli bir şekle dönüşmesine neden olur.
Zeytin hasadı farklı yöntemlerle yapılabilir. Bunlar arasında şu üç yöntem öne çıkar:
1. Sıyırıcı taraklarla hasat
Zeytin ağaçlarının miktarı ve çok geniş alanlara yayılması sonucu toplama yöntemleri arasında daha pratik ve hızlı yapılabilecek yöntemler de düşünülmüştür. Bunların arasında sıyırıcı taraklarla toplama yöntemi vardır. Bu yöntemi uygularken ağacın dallarına zarar vermemeye çalışmak önemli olacaktır.
2. Makinelerle hasat
Endüstrinin gelişmesiyle birlikte zeytin toplarken kullanılan bir yöntem de gövdenin sarsılmasını sağlayan makinelerin kullanılmasıdır. Bu makineler ağacın gövdesine eklenir ve ağacın etrafında şemsiye gibi bir perde açılır. Ağaç sallandıkça zeytinler buraya dökülerek toplanır.
3. Elle hasat
Zeytin toplarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de zeytin ağacının altına bir örtünün serilmesidir. Bu örtü serildikten sonra örtünün yerden bir miktar yüksek olması sağlanır. Toplama esnasında yere dökülme ihtimali olan zeytinler korunmuş olur ve yerden yüksek olan örtü içinde olacakları için ezilme riskleri de azalır.
Zeytin Hasadı Esnasında Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?
Zeytin hasadı esnasında birçok farklı etkene bağlı olarak ağaç ve ağaçtan elde edilen verim etkilenebilir. Bu durumların yaşanmaması için şu noktalara dikkat edilebilir:
Zeytinin kullanım amacına uygun olacak şekilde hasat zamanı seçilmelidir.
- Ağacın dallarına sırıkla vururken ya da makinelerle ağacın gövdesi sarsılırken bunlar kontrollü bir şekilde yapılmalı, herhangi bir kırılmanın yaşanmaması için özenli olunmalıdır.
- Ağacın hangi noktada konumlandığına uygun olarak hasat yöntemi belirlenmelidir. Örneğin yamaçta olan bir ağaca sırıkla vurulduğunda zeytinler aşağı doğru dökülebilir ve zeytin ağacından elde edilecek verim azalabilir.
- Zeytin toplandıktan sonra özel çuvallarla taşınmalıdır. Bozulması durumunda zeytin tamamen kullanılamaz hâle gelir.