Meyvelerde Bor-Çinkonun Önemi
Bitkilerin büyüme ve gelişmesinde birçok element etkili rol oynar. Bu elementlerden biri olan bor elementi, bitkinin yapısal bütünlüğünün inşasında ve korunumda önemli bir işleve sahiptir. Hücre bölünmesi esnasında bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini, hücre duvarlarının sağlam olmasını destekler. Bir diğer element olan çinko ise bitkinin meyve verme süreçlerinde etkendir. Meyve ağaçlarında çinko eksikliği durumlarında sıklıkla meyvelerin küçük ve biçimsiz olduğu, tatlarının olmadığı ve bitki yapraklarının renklerinde eşitsizlikler olduğu durumlarla karşılaşılır. Meyvelerde bor ve çinkonun yeteri kadar olması, bitkinin gelişim süreçlerine bağlıdır. Bu sebeple bitki yetiştiren kişilerin bu süreçleri takip etmesi, herhangi bir noksanlık durumunda direkt müdahale etmesi; bitkiden alınan verimi büyük ölçüde artırır.
Bu yazı içinde aşağıdaki başlıklar çerçevesinde meyveler bor-çinkonun önemi hakkında detaylara değineceğiz:
-
- Meyvelerde bor ve çinko işlevi nedir?
- Meyvelerde bor-çinko eksikliği belirtileri nelerdir?
- Meyvelerde bor noksanlığı belirtileri nelerdir? Bu noksanlık nelere yol açar?
- Meyvelerde çinko noksanlığı belirtileri nelerdir? Bu noksanlık nelere yol açar?
- Bor-çinko karışımı gübre nedir? Faydaları nelerdir?
Meyvelerde Bor ve Çinko İşlevi Nedir?
Çinko (Zn) ve bor (B) elementleri doğada bulunan ve birçok alanda kullanılan elementlerdir. Bitkilerde bu iki elementin işlevi ise bitkinin ekimden sonraki ilk çiçeklenme döneminde başlar. Çinko, bitki yapraklarının yeşil renkte ve eşit şekillerde yeşermesi için işlevsel bir elementtir. Şekil bozukluklarının ve yaprakların küçülmesinin önüne geçer. Bor elementi ise meyvelerin büyüklüğü, şekli ve tadı için oldukça elzemdir.
Meyvelerde Bor-Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Meyvelerde bor-çinko eksikliği belirtileri arasında hem fiziksel olarak gözlemlenebilecek hem de meyvenin tadından anlaşılabilecek noktalar vardır. Özellikle meyva ağacı yetiştiren kişilerin bu noksanlıkları dikkatli bir şekilde takip edip anında müdahalede bulunması alınan verimi doğrudan etkiler. Eğer meyvenin tadında bir değişiklik varsa bir sonraki ekim sürecinde buna dikkat edilerek bir yol izlemek doğru olacaktır.
Meyve ağaçlarında bor noksanlığı belirtileri nelerdir? Bu noksanlık nelere yol açar?
-
- Bor noksanlığı, meyve ağaçlarının gelişimini doğrudan etkileyen bir durumdur. Bu eksiklik olduğu durumlarda gerek köklerde gerekse dallarda ve yapraklarda beklenen gelişim aşamaları gerçekleşmez. Bitki, büyümede ciddi bir problem yaşar.
- Bor noksanlığı olduğu durumlarda yapraklarda şekil bozuklukları, dallarda kuruma ve meyvelerde verimsizlik gözlemlenir.
- Bitki, çevrenin olumsuz etkilerine karşı dirençsizdir.
- Bor eksikliğinde bitkideki hücre duvarları sağlam olmadığı için membrandan zararlı patojenler rahatlıkla bitkiye geçiş yapabilir. Bu bitkinin verimini ve gelişimini büyük ölçüde etkiler.
- Bor eksikliği durumunda bitki yeterince iyi bir fotosentez süreci geçiremez.
Meyve ağaçlarında çinko noksanlığı belirtileri nelerdir? Bu noksanlık nelere yol açar?
-
- Çinko noksanlığı, birçok meyve ağacında fosforun fazla olması nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumda bitki yapraklarında sarı lekeler gözlemlemek mümkündür.
- Bitki yapraklarının normal gelişimden daha küçük ve dar olduğu fark edilebilir.
- Meyvelerde çinko eksikliği durumlarında bitkinin meyve tomurcukların sayısı azalır. Var olan meyve tomurcukları büyüdüğünde ise meyvelerde kararmalar ve kırışıklıklar gözlemlenebilir.
- Çinko eksikliği ayrıca bitki yapraklarının kurumasına ve ölmesine yol açabilir.
- Çinko eksikliğinin ileri durumlarında verim çok azdır. Meyveler tatsız ve şekilleri biçimsizdir.
Bor-Çinko Karışımı Gübre Nedir? Faydaları Nelerdir?
Bor-çinko karışımı gübre, meyve ağaçlarının ihtiyacı olan besinleri sağlamak ve gelişimlerini desteklemek amacıyla kullanılır. Ayrıca özellikle çinko eksikliğinin doğrudan yol açtığı meyvelerde verimin düşmesinin önüne geçer. Meyve ağaçlarındaki bor içeriğini artıran bu gübre, şekerlerin yapraktan meyveye taşınmasını destekler. Şekerin doğru miktarda ve oranda meyvede yer alması; meyvenin tadının iyi olmasında ve şeklinin oluşmasında etkilidir.
Diğer yandan çinko elementinin takviye ediliği bor-çinko karışımı gübre ile meyve ağaçları çok daha sağlam olur. Dış etkenlere karşı sağlam dirençleri olduğu için mevsim geçişlerini iyi bir şekilde atlatırlar. Meyve ağaçlarının fotosentez süreçleri olumlu bir şekilde etkilenir. Bu sayede meyveyi taşıyan dalların ve meyvenin etrafındaki yaprakların gelişimi desteklenmiş olur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!