Ege Bölgesinde Asmanın Su İhtiyacı ve Sulama Yöntemleri
Asmanın su ihtiyacı, Ege Bölgesi içinde ekolojik bölge çeşitliliğinin her birinde farklılık gösterir. Kimi yerlerde yoğun bir sulama yapılması gerekirken kimilerinde daha az sıklıkla sulama yapılması yeterli olur. Sulama yöntemleri içinde genellikle kış ve yaz sulaması olarak iki farklı döneme göre yöntemler vardır. Asma bağcılığın yapıldığı kumsal arazilerde daha çok kış sulaması için teknikler öne çıkar. Göllendirme tekniği için kış sulaması gerçekleşir. Bunların yanı sıra yüzey sulama, damla sulama, toprak altı damla sulama ve mini sprink gibi yöntemler bağcılıkta sıklıkla kullanılan sulama yöntemleri arasındadır.
Bu sulama yöntemlerine dair detayları aşağıdaki başlıklar çerçevesinde ele alacağız:
- Asma bağı nedir?
- Asma bağı sulama nedir?
- Bağ sulama yöntemleri nelerdir?
- Doğru sulama yöntemlerinin avantajları
Asma Bağı Nedir?
Asma, bağ ya da üzüm bağı; üzüm bitkisinin yetiştirildiği alanı ifade eder. Bağ ile sofralık üzüm, kuru üzüm, şarap ve alkolsüz üzüm üretimi gerçekleştirilir. Bağcılık, çok yönlü dalları olduğu için önemli bir tarımsal uğraştır. Yetiştirildiği bölge, yıl içinde bakımının karşılanması, sulama yöntemlerinin doğru bir şekilde uygulanması ve hasatın özenle yapılması gerekir.
Asma, yalnızca üzüm olarak değil farklı bitki çeşitlerinde de büyüme yöntemi olarak öne çıkabilir. Genellikle kayalık, dal ya da diğer bitkiler üzerinden asmanın büyümesi gerçekleşir. Büyüme esnasında diğer şeylere tutunduğu için zannedildiği kadar yoğun bir enerji harcamaz. Bu tür asmalar sarmaşık olarak da nitelendirilir.
Asma Bağı Sulama Nedir?
Asma bağı sulama, asmanın büyümesi ve gelişmesi için yeterli su miktarını almasını kapsayan bir süreçtir. Suyla birlikte asma iyi bir gelişim gösterir. Elbette sulamanın belirli yöntemler çerçevesinde yapılması, asmaya doğru oranlarda gübre verilmesi ve zarar görmemesi için düzenli olarak takip edilmesi süreç açısından çok önemlidir.
Mevsimler ve yetiştirilen bölgeye göre farklılık gösterebilen asma bağı sulama, kişilerin bölgeyi iyi bir şekilde takip etmesini gerekli kılar. Çevresel faktörler iyi bir şekilde ele alındığında yetiştirilen bağdan elde edilecek verim de bir o kadar artar. Dolayısıyla asma bağı sulama için doğru yöntemler takip edilmelidir.
Bağ Sulama Yöntemleri Nelerdir?
Asma bağı sulama yöntemleri arasında mevsimlere uygun olacak şekilde uygulanan bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler doğru şekilde uygulanarak asmanın yeterli miktarda su alması sağlanmalıdır. Bağ sulama yöntemleri ve uygulanma modelleri aşağıdaki başlıklar altında yer alır:
Yüzey sulama
Yüzey sulama, tarla içinde önceden belirlenmiş olan bölgelerde suyun akıtılması ile bitki köklerine gelmesini sağlayan sulama yöntemidir. Tabii öncesinde toprak buna göre yapılanmalı ve her bölgeye eşit şekilde su verilmesine yer açılmalıdır. Özellikle yaşlı arazilerde yüzey sulama yöntemleri tercih edilir.
Damla sulama ve toprak altı damla sulama
Asmanın su ihtiyacı ve besin tasarrufunu sağlamak için toprak yüzeyinden ya da toprak altından bitkilerin sulanmasını amaçlayan bir sulama yöntemidir. Bu sulama yönteminde sıvı gübreleme faaliyetleri de kolay bir şekilde yürütülebilir. Toprak altı damla sulama ya da damla sulamanın amacı, suyun buharlaşma gibi faktörlerden uzak tutularak doğru noktaya denk gelmesini sağlamaktır. Bu sayede sudan tasarruf edilerek asmanın en verimli şekilde büyümesi sağlanır.
Mini sprink
Mini sprink, daha çok ağaçların sulanması için kullanılan bir sulama yöntemidir. 10 metre ya da 12 metre kadar atış mesafesi ile su dağıtımı yapar. Basıncın etkisiyle bulunduğu bölgeden farklı bir bölgeye sulama yöntemleri gerçekleştirebilir. Yere gömülü olarak monte edilen bu mini sprinkler, ağaçlara su fışkırtırken ağaçların köklerindeki yağmurlama başlığı ile bu suyu almaları desteklenir.
Doğru Sulama Yöntemlerinin Avantajları
Doğru sulama yöntemleri kullanmak asma gelişimi açısından oldukça önemli bir konudur. Bu yöntemler iyi bir şekilde kullanıldığında şu gibi avantajlar elde edilir:
- Yağışlarla uyumlu bir şekilde sulama gerçekleştiğinde asmanın büyümesi sağlıklı olur.
- Asmanın ihtiyacı olan sulama yöntemi toprak yapısına ve iklime göre sağlanacağı için verimde bir sorun gözlemlenmez.
- Asmanın meyve ve yaprak gelişimi sorunsuz bir şekilde yıl boyunca devam eder. Bilinçli bir şekilde yetiştirilme gerçekleştiği için teknolojik yöntemlerle gözlem yapılır. Herhangi bir sorunda direkt müdahale sağlanır.
- Hasat sonrası yapılan doğru sulama yöntemleri ile asmanın odun bölümü güçlendirilir ve bir sonraki dönemde de en verimli meyvelerin alınması sağlanır.
Ege Bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen asmanın su ihtiyacı ve sulama yöntemleri için yazı içinde bazı noktalara değindik. Bu noktalar takip edilip toprak yapısı değerlendirilerek sulama yöntemleri seçilmelidir. Bu sayede asma gelişimi ve asmanın meyvesindeki verim en iyi şekilde sağlanır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!