Deniz yosunları, okyanusların ve denizlerin derinliklerinde bulunan ve çok yüksek miktarda nitrat, fosfat ve mikro besinler içeren bitkilerdir. Bu bitkilerden birçok açıdan verim elde edilebilir. Tarım sektörü için geliştirilen Laminar deniz yosunu sıvı gübresi de deniz yosunlarının özel bir şekilde işlenmesiyle elde edilen organik bir gübre türüdür. Bu gübre, doğal bir gübre olması nedeniyle toprağa ve bitkilere zarar vermez. Toprağın pH değerini düzenleyerek doğal dengesinin korunmasında işlevsellik sağlar. Bu sayede toprakta yetişen bitkiler daha sağlıklı ve verimli olur. Çeşitli tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan De Sangosse Laminar, özellikle sebze ve meyve yetiştiriciliğinde oldukça yaygın bir şekilde tercih edilir.
Genel olarak yazı içinde De Sangosse Laminar isimli deniz yosunu sıvı gübresi ile ilgili detaylara aşağıdaki başlıklar aracılığıyla değinilecektir:
Deniz yosunu sıvı gübresi nedir?
De Sangosse Laminar özellikleri nedir?
De Sangosse Laminar avantajları nedir?
Laminar deniz yosunu sıvı gübresi hangi alanlarda kullanılır?
Deniz Yosunu Sıvı Gübresi Nedir?
Tarım sektöründe çalışan birçok kişi, inorganik bileşenler içeren gübrelerden daha çok organik gübreleri tercih eder. Bunlar arasında öne çıkan deniz yosunu sıvı gübresi, içeriğindeki faydalı bileşenlerle bitkilerin yetişmesinde etkili bir rol oynar. Laminar deniz yosunu sıvı gübresi, bitkinin her toprakta ve her iklimde aynı verimi sağlayabilmesi için kullanılan bir gübre türü olarak öne çıkar.
De Sangosse Laminar Özellikleri Nedir?
Kahverengi deniz yosunu (Ascophyllum nodosum), Kuzey Atlantik Okyanus kıyılarında yetişen bir tür deniz yosunudur. Bu tür deniz yosunları, soğuk sularda yaşamını sürdürebilmek için bitki gelişim hormonları (giberellin, auxin, zeatin ve cytokinin), karbonhidratlar, vitaminler, mannitol, protein ve yağlar gibi çeşitli besin öğelerini bünyelerinde bulundurur. De Sangosse Laminar’ın içeriğindeki deniz yosunu ekstraktları, bu besin öğelerinin kaybını önleyen ve doğallığını koruyan özel yöntemlerle elde edilmiştir.
De Sangosse Laminar Avantajları Nedir?
Laminar, deniz yosunu sıvı gübreleri arasında oldukça fazla avantajlara sahip bir gübredir. Sağlamış olduğu avantajlar arasında şunlar yer alır:
Laminar gübresi içerisinde amino asitler vardır. Bunlar fotosentezin hızını artırmakta etkin bir rol oynar. En önemli özelliklerinden biri, bitkilerin strese girdiği olumsuz iklim koşullarda fotosentez yapmasını sağlamasıdır.
Laminar, içeriğindeki NK maddesi deniz yosunu ekstraktları ve amino asitler sayesinde bitkilerin stresten çıkmasına yardımcı olur.
Laminar; bitkilerin büyümesini, gelişmesini, çiçeklerde döl tutumunu ve meyvelerin kaliteli ve standart olmasını sağlar.
Bu sıvı gübre, toprak ve bitkilere doğrudan uygulanır ve bitkilerin sağlıklı büyümesine katkıda bulunur.
Laminar içerisinde bulunan potasyum sayesinde bitkilerin su dengesi sağlanmış olur. Potasyum maddesi fotosentez sırasında karbondioksitin glikoz şekerine dönüştürülmesinde önemli bir etkendir.
Laminar Deniz Yosunu Sıvı Gübresi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Laminar deniz yosunu sıvı gübresi, çeşitli tarımsal alanlarda kullanılır. Bostan ve sebze bahçelerinde, süs bitkilerinde, ormancılık alanında ve bahçe bitkilerinde verimi artırıcı bileşenleriyle öne çıkar. Her bitkiye özgü belirli bir doz miktarı ile uygulama yapılır. Aşağıdaki bitkiler için kullanımı tercih edilir:
Bağ
Bağ için çiçeklenmeden önce; iri koruk, tatlı su yürüme ve hasat öncesi olmak üzere 4 ya da 5 defa uygulaması yapılır. 100 litre su için 75-100 ml şeklinde gübre eklenir.
Meyve ağaçları
Çiçek öncesi, taç yapraklar dökülünce ve meyve gelişim dönemi olmak üzere üç dönemde uygulama yapılır. Elma, armut, şeftali vb. ağaçlar için 100 litre suya 50-100 ml Laminar eklenerek uygulanır.
Çilek
Çiçeklenme gerçekleştiğinde hemen o anda ve sonrasında 1-2 defa uygulama yapılır. Çilek için 100 litre suya 50-100 ml gübre eklenir.
Sebzeler
Vejetatif gelişim domates, biber, patlıcan ve hıyar gibi sebzelerde başladığında, o andan itibaren 10-15 gün ara ile 3 ya da 4 uygulama şeklinde gübreleme yapılır. 100 litre su için 75-100 ml Laminar eklenir.
Buğday, Arpa, Çeltik
Buğday, arpa ve çeltik için 100 litre su içine 50-100 ml Laminar deniz yosunu sıvı gübresi eklenir. Kardeşlenmeden itibaren 10-15 gün ara ile 2 ya da 4 defa uygulanır.
Pamuk
Taraklanma başladıktan sonra 1 ya da 2 defa uygulama yapmak amacıyla 100 litre suya 50-100 ml gübre eklenir.
Patates
Çiçek başlangıcından sonra 2 ya da 3 defa uygulama yapmak için 100 litre su içine 50-100 ml arası Laminar deniz yosunu eklenerek uygulanır.
Zeytin
Çiçeklenme başlangıcından hasada kadar 10-15 gün ara ile 3-4 defa uygulama yapılır. Bu uygulama için 100 litre suya 75-100 ml Laminar gübre eklenir.