Bitkiler gelişim evreleri boyunca besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bu besin maddelerini genellikle toprak aracılığıyla karşılamaya çalışırlar. Fakat tarım alanlarının artması ve daha fazla bitkinin üretilmek istemesi gibi etkenlerle topraktan gelen besin maddeleri her bitkiye eşit bir şekilde yayılamaz. Bu da tarım sektöründe çalışan kişilerin verdiği emeği büyük ölçüde zarara götürür. Verim alınamadığı için sürdürülebilir bir tarımdan söz etmek de güç olur. Bir bitkinin topraktan alması gereken temel yapı taşları ise azot, fosfor ve potasyumdur. Mikro besinler arasında çinko, demir, bor ve bakır gibi elementler de vardır. Özellikle çinko ve fosforun bitki gübrelerinde etkili bir şekilde kullanılması için Lena, Blossom adında özel bir gübre üretmiştir.
Bu yazı içinde bitkilerin alması gereken çinko-fosforun önemine, Lena Blossom özelliklerine ve Blossom’un nasıl uygulanacağına aşağıdaki başlıklarla değinilecektir:
- Çinko-fosfor bitkiler için neden önemlidir?
- Lena Blossom nedir?
- Lena Blossom özellikleri nedir?
- Blossom faydaları nelerdir?
- Lena Blossom nasıl uygulanır?
Çinko-Fosfor Bitkiler İçin Neden Önemlidir?
Bitki gelişiminde fosfor çok etkili bir elementtir. Bu element özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde işlevseldir. Bitkinin çiçeklenmesinde, köklerinin gelişiminde ve meyve oluşumunda rol alır. Çinko ise bitkinin yeterli miktarda sıvı almasında ve bütün noktalarına bu sıvının taşınmasında etkili bir elementtir. Bu element ayrıca sıvıyla birlikte şekerin ve karbonhidratların taşınmasında işlevseldir. Bu sayede bitkinin fotosentez yapmasını sağlar. Çinko-fosfor noksanlıkları bitkide önemli bir gelişim geriliğine, ileri boyutlarda bitkinin ölümüne neden olur. Bu sebeple bitkinin temel yapı taşları arasında bu iki element önemlidir.
Lena Blossom Nedir?
Lena Blossom, tarım sektöründe aktif olarak çalışan kişiler ve kurumların büyük oranda ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Lena tarafından üretilen özel bir gübredir. Bu özel gübre, çinko ve fosfor ihtiyacını topraktan karşılayamayan bitkilerin gelişim dönemlerinde ihtiyaçlarının giderilmesini amaçlar. Bitkinin türüne, yer aldığı iklime ve çevre koşullarına göre Blossom’u etkili bir şekilde kullanmak mümkündür.
Lena Blossom özellikleri nedir?
Blossom özellikleri arasında şu noktalar öne çıkar:
- İçeriğinde bitki gelişimi için önemli olan azot, fosfor ve çinko elementleri yer alır.
- Gübre içindeki suda çözünebilir çinko %5, fosfor %15 ve azot %5 şeklindedir.
- Katalizör işlevine sahiptir. Bitkinin aslında kimyasal bir değişikliğe neden olmadan gelişimini destekler.
- Blossom yaprağa damlatarak ya da sulama suyunun içine belirli oranlarda dahil edilerek kullanılabilir.
- Lena Blossom uzun ömürlü ve ekonomik bir kullanım sunma özelliği ile öne çıkar.
Blossom faydaları nelerdir?
Bitkilerin gelişim dönemlerinde doğru bir şekilde Blossom’u uyguladığınızda şu gibi faydalarla karşılaşabilirsiniz:
- Blossom gübre içinde yer alan çinko sayesinde bitkideki çiçeklenme artar.
- Bitkinin büyümesinde etkili olan hücre çoğalması Blossom ile desteklenir. Bu sayede bitki kök gelişimi desteklenerek gelişir.
- Lena Blossom, tohumların filizlenme süreçlerinde etkili olan bir gübredir.
- Gübre içindeki fosfor aracılığıyla çiçeklenme döneminde gerekli olan enerji karşılanır.
- Blossom ile toprakta yer alan azotun bitkinin tüm noktalara taşınması gerçekleşir.
- Bitkiyi dirençli hâle getiren Lena Blossom, çevre koşullarına rağmen bitkinin hayatta kalmasını ve meyvelerinin gelişiminin etkilenmemesini sağlar.
Lena Blossom Nasıl Uygulanır?
Gübrelemedeki altın kurallardan biri bitkinin türüne, yer aldığı iklime ve çevre koşullarına dikkat etmektir. Bu doğrultuda Lena Blossom, herkesin anlayabileceği bir açıklama sağlar. Bu açıklamayla aşağıda yer alan bitkilere uygun olacak şekilde dozlar ve yöntemler sunulur.
Açık Tarla Sebzeleri (Domates, Biber, Patlıcan, Hıyar, Fasulye, Kavun Vb.)
Açık tarla sebzeleri için Lena Blossom kullanımında şaşırtma döneminden sonra ve gelişme dönemleri boyunca 10 gün ara ile gübreleme yapılır. Damlatma için 2-2,5 litre, sulama için ise 100 litre suda 125-175 santimetre küp gübre eklenir.
Sera ve Örtü Altı Sebzeleri
Sera ve örtü altı sebzeleri için Blossom uygulamasında, şaşırtmadan sonra ve gelişim dönemleri sürecinde gübreleme yapılır. Damlatma için 2-2,5 litre, sulama için ise 100 litre suda 125-175 santimetre küp Lena Blossom eklenir.
Meyve Ağaçları
Bitkinin vegetatif gelişim dönemleri sürecinde 1-2 hafta ara ile gübreleme işlemleri yapılır. Damlatma için 2-2,5 litre, sulama için ise 100 litre suda 150-200 santimetre küp Lena Blossom eklenir.
Bağlar
Bağların aktif gelişim dönemleri boyunca gübreleme yapılır. Damlatma için 2-3 litre, sulama için ise 100 litre suda 150-200 santimetre küp Lena Blossom eklenir.
Zeytin
Zeytinde Lena Blossom uygulamasında iki dönem kritiktir. Bunlardan biri çiçeklenme öncesi, bir diğeri de meyve tutumu sonrasıdır. Bu dönemlerde damlatma için 2-3 litre, sulama için ise 100 litre suda 150-200 santimetre küp Blossom eklenir.
Narenciye
Narenciye için Blossom uygulamalarında sürgün gelişim döneminde 10 gün ara ile 2-3 defa uygulama yapılır. Damlatma için 2-3 litre, sulama için ise 100 litre suda 150-200 santimetre küp Lena Blossom eklenir.
Fındık
Fındığın aktif gelişim dönemi boyunca damlatma için 2-3 litre, sulama için ise 100 litre suda 150-200 santimetre küp Lena Blossom uygulanır.
Çilek
Çilek Blossom gübrelemeden şaşırtmadan sonra vegetatif gelişim dönemi boyunca 2-3 defa uygulama gerçekleşir. Bu uygulamalar damlatma için 2-3 litre, sulama için ise 100 litre suda 150-200 santimetre küp şeklindedir.
Şeker Pancarı, Patates, Havuç
Şeker pancarı, patates ve havucun vegetatif gelişim dönemi boyunca Lena Blossom uygulamaları damlatma için 2-2,5 litre, sulama için ise 100 litre suda 150-200 santimetre küp şeklindedir.
Buğday, Arpa, Çeltik, Ayçiçeği, Mısır, Pamuk
Buğday, arpa, çeltik, ayçiçeği, mısır ve pamuk için Lena Blossom gübreleme işlemleri damlatma için 2-3 litre, sulama için ise 100 litre suda 150-200 santimetre küp takip edilerek yapılır..