Bağda Kış Budaması & Budama Makasları
Bağda bitki yetiştiricilerinin dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri de bağın yıllık bakımının iyi bir şekilde yapılıyor olmasıdır. Bu bakım içinde sulama, gübreleme ve budama gibi adımlar vardır. Aynı zamanda hasat zamanında dalların ve köklerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Bağda budamayla birlikte üretici; ürünün tat ve görünüm olarak iyi olmasını ve yıllar geçse de bağdan alınacak verimin yüksek olmasını sağlar. Bu açıdan gerek budamanın nasıl gerçekleştiği gerekse kullanılan budama makasları oldukça önemlidir.
Yazı içinde bağda budamanın nasıl yapıldığına ve budama makaslarının çeşitlerine değinilecektir.
Bağda Budama Nedir?
Her yıl hasat zamanından bir süre sonra iklime uygun şekilde köklerde ve dallarda yapılan kesme işlemlerine bağda budama denir. Bu işlemler gerçekleştirilerek bitki bir sonraki döneme hazırlanmış olur. Bağda budama; bağın veriminin yüksek olmasını, salkımların birbirlerine değmemesini ve verimli ürünler veremeyecek dalların kesilmesiyle yeni dallardan daha iyi tatlarda ürün alınmasını sağlayan bir işlemdir.
Bağlarda budama neden gereklidir?
Birçok çiftçi bağ kurduktan sonra bu bağı kendi için ya da farklı amaçlarla kullanabilir. Özellikle ticari bir amacı olduğunda bağa yapılan bakımın dikkatle gerçekleşmesi önemli olacaktır. Kurumuş dallar kesilmediğinde bu dallarda çıkan salkımlar büyüklük ve tat olarak verimli olmayacaktır. Bu sebeple budama daha iyi verim alınarak meyvelerin üretilmesi için gereklidir.
Bağda Budama Nasıl Yapılır?
- Bağın durumuna uygun olacak şekilde kullanılan budama makasları aracılığıyla budama işlemleri gerçekleşir. Bu işlemler şu aşamalarla gerçekleşir:
- İlk olarak bağın nasıl bir iklimde bulunduğuna dikkat edilmelidir. O iklime uygun bir budama yöntemi belirlenir.
- Bağın kaç yıllık bir bağ olduğuna dikkat edilerek bir plan hazırlanır.
- Bağın köklerinden başlayarak kabuk tutmuş ve dökülmeye yakın yerler dallara kadar budama bıçakları aracılığıyla kesilir. Daha yeni yeşermeye başlayan bir gövdenin görülmesi amaçlanır.
- Dallara bakılarak iç içe geçmiş ve yoğunlaşmış bölgelerdeki sıklık azaltılır. Salkımların daha rahat büyüyebileceği bir alan oluşturulur.
- Dalların yapısının incelenmesi esnasında dalın budanıp budanmamasından emin olunamadığında bir miktar budama makasıyla kesilerek dala bakılır. Örneğin kuru bir iç yapı görülüyorsa o dal gövdeye kadar kesilir. Daha yeşil ve nemli bir yapı görülüyorsa kesilmez.
- Tüm bu işlemler bağ boyunca devam edilir. Budama genellikle kış mevsiminde gerçekleşmektedir.
Budama Makası Nedir?
Gerek bağlarda gerekse daha küçük bitkilerde verimin ve devamlılığın sağlanması için budama işlemleri esnasında özel olarak kullanılan aletlere budama makası denir. Budanacak olan bitkiye, bitkinin dalının büyüklüğü ve sertliğine göre budama makasları farklılık gösterir.
Budama makası çeşitleri nelerdir?
Budama makası kullanım alanına göre farklı modellere sahiptir. Bu modeller arasında daha çok yüksek noktalardaki dallara ulaşabilmek için kullanılan kompresörlü budama makası, bağlarda kullanılan bağ budama makası, daha sert ve kalın dallarda kullanılan kalın budama makası gibi türleri vardır.