Bağ Küllenmesi
Bitkilerde küllenme ya da bağ küllenmesi; bitkinin gelişimi esnasında fungus obligat isimli bir parazite maruz kalması sonucu yapraklarında dökülme yaşaması ile meyve verememe ya da meyve verdiğinde bunların tadı olmaması şeklinde seyreden bir hastalıktır. Bu durum bitkilerin başına sıklıkla gelir. Özellikle bu hastalığın önüne geçmek için nasıl önlemler alınabileceği, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve hastalık sürecindeki bakımın ne olacağı birçok bitki yetiştiricinin merak ettiği noktalardır.
Yazı içinde bağ küllenmesi, başka bir ifadeyle basıra, hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz.
Bitkilerde Küllenme Neden Olur?
Küllenme hastalığının oluşmasında birçok farklı etken vardır. Bu etkenleri iklim, çevre ve bakım açısından değerlendirmek mümkündür. Özellikle nem oranının ve yağmurların fazla olduğu iklimlerde bağ küllenmesinin ortaya çıkma olasılığı fazladır. Dolayısıyla bu iklimlerde yetişen meyve ve sebzelerde bağ küllenmesini görmek mümkündür. Domates, salatalık, elma, biber ve fındık gibi meyve ve sebzelerde küllenme yaygındır.
Bağ Küllenmesi Nasıl Gelişir?
Bağ küllenmesi, genellikle bulutlu ve güneşin az ortaya çıktığı bir ortamda yetişen bitkinin ilk olarak alt yapraklarından başlayarak küllü bir görünüm şeklinde görünür. Bu hastalığın bağ küllenmesi olarak isimlendirilmesinin nedeni, küllenmenin ilk olarak saplarda ve yapraklarda gelişmesinden kaynaklıdır. Yaprakta sanki un dökülmüş gibi bir görünüm vardır. Bu küllenmeye müdahale edilmediği zaman üst yapraklara doğru devam ederek bütün bitkiyi kaplayacak seviyeye gelebilir.
Bağ Küllenmesine Nasıl Müdahale Edilir?
Bağ küllenmesi önüne geçilebilecek bir hastalıktır. Bunun için doğru mevsimlerde bitkiye uygun olacak şekilde müdahalelerde bulunmak önemlidir. Bu küllenmenin önüne geçmek için kimyasal ve kültürel olmak üzere iki farklı yöntem uygulanabilir:
1. Kimyasal yöntem
Bağ küllenmesi için uygulanan kimyasal yöntemde bitkilere uygun olacak şekilde dört dönemden oluşan bir ilaçlama yapılır.
Birinci dönem: Bitki filizlendiğinde
İkinci dönem: Çiçeklenmeden hemen önce
Üçüncü dönem: Çiçeğin taç yaprakları döküldüğünde
Dördüncü dönem: Gözleme dayalı olarak herhangi bir küllenme olduğunda müdahale edildiği dönem
2. Kültürel yöntem
Bağ küllenmesi görüldüğü anda o bölgelerin budanması yöntemi kültürel bir yöntemdir. Kültürel yöntem uygulandığı esnada mutlaka bitkilerin iç kısımlarına hava girmesi ve bitkinin her tarafının güneş görmesi sağlanmalıdır.
Bu iki yöntem arasında ilk yöntem daha etkilidir. Bitkilerde bu hâle gelinmeden önlem alındığında kültürel yöntemin uygulanmasına gerek kalmayacaktır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!